רף ציפיות
ספורטאית חביבה שלי נגשה למבחן הפסיכומטרי. כשהיא מצפה להוציא 650 לפחות, אולם הוציאה 640. האכזבה הייתה נוראית. היא חשה שעולמה מתמוטט ושהוכיחה סופית לכל העולם שאין לה שכל. אחרי יומיים של כעסים, נרגעה והחליטה לגשת למבחן חוזר כשמטרה לא השתנתה, להוציא 650 לא פחות!
היא למדה שוב, אך הרבה פחות, ונגשה רגועה יותר למבחן. להפתעתה הגמורה הוציאה 690 וחזרה מאושרת עם התוצאות. בפגישתנו, שאלתי האם התגובה שלה הייתה זהה אילו הייתה מצפה לקבל ציון של 700 במבחן. בחיוך נבוך היא הודתה בפני, שהייתה מאד מתאכזבת.
הדבר דומה לקבוצת כדורגל המדשדשת בתחתית הליגה מזה מספר שנים. תוצאת תיקו נתפסת עבורה כהצלחה גדולה. לפתע, הקבוצה מצליחה להתרומם ולנצח מספר משחקים. אולם לאחר ניצחונות, תוצאת תיקו, הופכת עבורה לכישלון מוחץ.
משמע, המציאות האובייקטיבית מקבלת אצלנו משמעות סובייקטיבית בהתאם לרמת הציפיות שלנו. לעיתים ללא קשר למציאות האמתית. זה נכון שמטרות וציפיות הן חלק מהחיים, אך אנו מעריכים בעיקר את איכות הביצוע בהשוואה לביצועים ויכולות של ציפיותנו ולא בהכרח לפי המציאות האמיתית של יכולותינו.
מסתבר כי ההערכות שלנו כל כך מושפעות מהציפיות שלנו עד כי במחקר פסיכולוגי, בו שאלו נבדקים שאלת ידע כללי "כמה מדינות יש באפריקה", הושפעה התשובה מערך מספרי שראו הנבדקים על גלגל מזל מול עינהם. אם הגלגל הראה מספר נמוך, הציפיה היתה באופן מובהק דומה לערך שנראה בגלגל. לעומת קבוצה שגלגל המזל אצלה הראה מספר גבוה.
אנו כה מושפעים עד כי אנו שוכחים להעריך ביצוע על פי איכותו האמיתית. הדבר דומה למחירו של מוצר שהוזל, מחיר חדש ליד מחיר מחוק ייתפס אצלנו כמוצלח יותר ושווה יותר לעומת אותו מחיר ללא "ההנחה" שצוינה לידו.
כפסיכולוגית ספורט אני ממליצה לרוב, שימו לכם רף ציפיות ראלי לביצועים. זה בסדר לשאוף קדימה ולחלום על הצלחות גדולות, אולם כדי להתקדם מקצועית ולצבור בטחון, אל תכשילו עצמיכם, חדשות לבקרים, עם ציפיות לא הגיוניות ותסכולים מיותרים.
אהבתם? שתפו את הפוסט:
פוסטים נוספים
היום ילדים נולדים לתוך מכשירים חכמים שנושאים בתוכם מקורות מידע אין סופיים, הם יודעים להשתמש בהם ולשלוף אותם מהר מאיתנו ועדיין הם לא מספיקים להם בכדי להצליח בחיים.
הם חייבים ללמוד את הדרך
ד"ר גיל גולדצויג, איריס הרץ ומיכל יערון מסבירים כיצד ניתן להשתמש בהומור להפגת מתחים וחרדות במהלך אימון או תחרות