רושם ראשוני
השנה מתחילה בקרוב ואיתה החוגים והאימונים של בני הנוער. התחלה חדשה מזמנת בחובה הכרויות ומפגשים ראשונים, לילדים עם הצוות המקצועי, לצוות המקצועי עם הילדים, להורים להנהלות, בקיצור לכולם, כל אחד מול סביבתו.
המפגש הראשון מייצר את הרושם הראשוני שאנו חווים מול הזולת ושאנו מותירים על זולתינו.
רושם ראשוני אינו חוזר פעמיים ומסתבר שהוא חזק יותר מאשר נסכים להודות בכך. מסתבר שאנו שופטים באופן מאד לא מתפשר במפגש הראשוני וקשה מאד לשנות אחר כך את הדעה שלנו על האחר וכן את דעתו עלינו. דבר מאוד בעייתי שיכול לגרום לכך שנשפוט אנשים בדרך לא נכונה רק עקב הרושם הראשוני שיצרנו עליהם.
יש מספר דברים המשפיעים על הדרך בה נתפוס את הצד השני והוא אותנו:
1. סטראוטיפים ודעות קדומות – מה דעתינו על הקבוצה אליה משתייך האדם החדש. מוצאו המגדר שלו וכו. זו עובדה מוכחת שמפגש עם ספורטאית ומפגש עם ספורטאי מעלים אצלנו מחשבות אחרות. מוצאו האתני של ספורטאי משפיע על הדברים שנחשוב עליו. אם נפגוש ספורטאי גבוה נחשוב עליו דברים אחרים מאשר אם יגיע מישהו נמוך….
2. אפקט ההילה – הכלה של תכונה אחת של האדם על כל אופיו, למשל: מה אתם חושבים על טייסים? ומה על מישהו שהוא מאד מהיר? ומה אנחנו חושבים על מישהו שהוא נאה? האם לא נשייך להם עוד יכולות מבלי להכיר אותם?
3. אפקט הדמיון – עד כמה האדם החדש דומה לנו. כשמגיע ספורטאי שמזכיר לנו את עצמינו, ששייך לאותו מוצא ואותו מין, שנראה לנו שיש לנו משותף איתו, אנו מייחסים לו את התכונות שלנו עוד טרם פגשנו אותו.
הפעולה האוטומטית הזאת שנעשית במוחנו באה להפחית חרדה מהלא-נודע. זה נכון לא רק לספורט, לכל מקום שאנו מגיעים אליו בפעם הראשונה אנחנו שופטים ונשפטים לפי הרגעים הראשונים של המפגש.
זה הגיוני שנרצה לדעת על הזולת כמה שיותר בפגישה הראשונה. הידיעה מורידה חרדה, נותנת לנו תחושת שליטה ועוזרת לנו לארגן את אי הנוחות שלנו במפגש אבל במקביל צריך לזכור שיש כאן גם נזקים.
אנו עשויים לקבוע דעה על ספורטאי זה או אחר מוקדם מידי, להניח לגביו הנחות שגויות ואולי חלילה לקבע אותן בקרב יתר הספורטאים, דבר שאחר כךנתקשה לתקן.
שנה חדשה בפתח, זו ההזדמנות שלכם ליצור רושם ראשוני טוב על הספורטאים, היו לדוגמא עבורם, הקפידו על לבושכם, היו מאורגנים בדבריכם והכי חשוב, היו פתוחים לפגוש את הספורטאים החדשים ומשפחותיהם בפתיחות, לא באופן שיפוטי ובלב רחב.
שנת עובדה מוצלחת לכולנו.
אהבתם? שתפו את הפוסט:
פוסטים נוספים
היום ילדים נולדים לתוך מכשירים חכמים שנושאים בתוכם מקורות מידע אין סופיים, הם יודעים להשתמש בהם ולשלוף אותם מהר מאיתנו ועדיין הם לא מספיקים להם בכדי להצליח בחיים.
הם חייבים ללמוד את הדרך
ד"ר גיל גולדצויג, איריס הרץ ומיכל יערון מסבירים כיצד ניתן להשתמש בהומור להפגת מתחים וחרדות במהלך אימון או תחרות