חשיבה קבוצתית
אני אוהבת לעבוד עם קבוצות, יש בהן כוח אדיר.
יש שוני בעבודה שלי כפסיכולוגית ספורט בקבוצה ובין עבודה פרטנית של אחד על אחד. בעבודה עם ספורטאים יחידים, אני עסוקה בתכנים המופיעים בפגישה, נעה מעט לעבר הדברים הלא מדוברים, עובדת על דברים שעלו בתהליך, ומראה ללקוחותיי את המציאות אותה הם מיצרים.
בקבוצות הכל שונה: העוצמה גדולה הרבה יותר, כל מערכת יחסים היא גם אישית וגם כללית, האינטראקציות משמעותיות מאוד והפאזל מורכב מאוד.
תופעה העולה בקבוצות רבות, גם בקבוצות איתן אני עובדת וקבוצות איתן עבדתי, היא תופעת החשיבה הקבוצתית. בשונה ממה שכולם חושבים, תופעה זו אינה תופעה מעצימה אלא דווקא מצמצמת.
חשיבה קבוצתית (שאובחנה לראשונה על ידי Irving Janis בשנת 1972) מתארת את הנטייה החזקה שיש לחברי קבוצה להגיע להסכמה. ומה רע בכך?
חשיבה קבוצתית מתרחשת כאשר הגורם להסכמה הוא לחץ לא מדובר המופעל על חברי הקבוצה. כשהצורך להגיע לדעה אחידה פוגע בשיקול הדעת הקבוצתי וביכולת להעריך באופן רציונאלי את האלטרנטיבות השונות, יפגע תהליך איסוף המידע לצורך קבלת ההחלטה ותהליך קבלת ההחלטה יהיה מהיר ולא זהיר. הסכנה בקיום תופעת החשיבה הקבוצתית גדלה דווקא כאשר הקבוצה מלוכדת. ככל שהקבוצה מלוכדת יותר כך קטן הסיכוי של היחיד להעלות דעה שונה, חשיבה שונה או פיתרון שונה. בנוסף לכך, אם יש לקבוצה מנהיגות חזקה הסיכוי לתופעת החשיבה הקבוצתית גבוה יותר. המנהיגות נוטה לכוון את הקבוצה לפי הדרך בה היא מאמינה. מצבים מלחיצים המחייבים קבלת החלטה מהירה מגדילים, אף הם, את הסיכוי להופעת תופעת החשיבה הקבוצתית.
מדוע תופעה זו קיימת?
הצורך בשייכות חזק מאוד אצל רוב בני האדם. חברי קבוצה חשים מוגנים מטעויות על ידי עצם השייכות לקבוצה והגיבוי ההדדי של חברי הקבוצה אחד לחברו, כשלתחושה זו מתלווה תחושת עליונות על מי שלא שייך לקבוצה. בנוסף, בקבוצות יש שימוש רב ברציונליזציה, כלומר בשכנוע "כאילו" הגיוני לדרכה של הקבוצה, וקיים לחץ לקונפורמיות, ל"שחייה עם הזרם" על מי שלא הולך עם דעת הכלל. הלחץ הזה יוצר תחושת אשליה של תמימות דעים.
איך מתמודדים עם התופעה ומנצלים באמת את מגוון הדעות שיש בקבוצה ולמעשה – נמנעים מחשיבה קבוצתית מסרסת?
הנה מספר טיפים:
חלקו את הקבוצה לתתי קבוצות- זה יאפשר הבעת דעה בקול.
תנו למנהיג לדבר אחרון.
הציפו כל דבר קטן שנאמר – כל זאת יקטין את הלחץ לקונפורמיות של חברי הקבוצה.
אפשרו קול חיצוני להשמיע עצמו וכך תוכלו להקטין את התופעה.
אהבתם? שתפו את הפוסט:
פוסטים נוספים
היום ילדים נולדים לתוך מכשירים חכמים שנושאים בתוכם מקורות מידע אין סופיים, הם יודעים להשתמש בהם ולשלוף אותם מהר מאיתנו ועדיין הם לא מספיקים להם בכדי להצליח בחיים.
הם חייבים ללמוד את הדרך
ד"ר גיל גולדצויג, איריס הרץ ומיכל יערון מסבירים כיצד ניתן להשתמש בהומור להפגת מתחים וחרדות במהלך אימון או תחרות