חייבים לציית
"וואו, הם כמו חיילים…"
"ברור, השחקנים שלי ממושמעים. רק ככה נותנים את המקסימום. מי שלא מציית, לא אצלי."
שמעתי במקרה, שיחה שהתקיימה בין שני מאמני נוער באחת מהאגודות הטובות בארץ.
משהו בשיחה ובמילים שנבחרו, גרם לי להצטמרר, כנראה השימוש במושג הציות שהזכיר לי את מחקרו של מילגרם על צייתנות. מחקר בו נבדקים היו מוכנים "להעניש" אנשים אחרים בשוק חשמלי רק כי נאמר להם על ידי גורם סמכותי שהם חייבים לציית!
אתם הייתם מעזים לחשמל מישהו בכוונת תחילה?
לא. גם אני לא הייתי מעיזה… אבל מחקרים שעסקו בתחום של צייתנות הוכיחו התנהגויות מאד מורכבות של האדם שנמצא תחת חובת הציות, וראו שאנשים יכולים להגיד ולעשות דברים שלא חשבו שמסוגלים לעשות, כמו "לחשמל" מישהו אחר, במקרה זה אדם שנבדק במחקר.
מהמחקרים עולה כי מעבר לביצוע המשימה שנדרשו, אנשים הגיבו בהתנהגות מאד אלימה וכוחנית, ברגע שהסמכות הורתה להם לנהוג כך. הם מצייתים.
מה שעוד עלה חזק במחקרים על צייתנות היא העובדה שהלחץ של הסמכות על הפרט לנהוג כפי שהורה לה השפיע כמעט על כל אדם שנמצא בעמדה הזו, תחת לחץ הסמכות.
וכצפוי כשיש ציות סביבתי, הציות של הפרט עולה. וכמובן, ככל שהסמכות יותר לגיטימית כך עולה מידת הצייתנות.
אני חוזרת וקוראת את המחקרים על צייתנות, וחושבת על אלפי הספורטאים הנמצאים תחת סמכויות אימון שונות. על הכוח הבלתי מתפשר שיש למאמן ועל האחריות הגבוהה ששימוש בכח הזה נושאת בחובה.
לא פעם יצא לי לראות ספורטאי חרד לפני תחרות, שהמאמן שלו דורש ממנו להתנהג בצורה שיכולה לעזור לו להצליח, ובגלל כוחו של המאמן ושימוש מושכל בכוח, הספורטאי מצליח להביא עצמו לביטוי איכותי. הוא עושה את הנדרש ממנו בצייתנות גמורה. כמו בהתעמלות לדוגמא, או בשחייה. כשאין מפגש פיזי עם מתחרים אחרים, היכולת של המאמן להפגין את דרישתו לצייתנות יכולה להביא את הספורטאי לביצוע מיטבי. כמובן שהדבר צריך להיות תואם את יכולותיו המקצועיות של הספורטאי.
מהצד השני יצא לי לראות מאמן המכוון את הספורטאים שלו למשחק אגרסיבי או לא הגון, ובכח הצייתנות, הספורטאים מתנהגים בצורה שיכולה להיות אלימה ופוגענית. הם לא עושים מה שהמאמן מבקש כי הם מעריכים את דעתו אוהבים אותו או מקשיבים לו. הם לא מפעילים שיקול דעת. הם פשוט מצייתים ללא ערעור.
זה ניכר במיוחד בקבוצה שמשחקת באופן לא מוסרי ואלים ויכולה לגרום לפגיעה בעצמה וביריבות שלה.
זכרו, לצייתנות כח רב, השתמשו בה רק כשנחוצה ויכולה לשפר את תוצאות המשחק מבלי לפגוע בצד השני.
אהבתם? שתפו את הפוסט:
פוסטים נוספים
היום ילדים נולדים לתוך מכשירים חכמים שנושאים בתוכם מקורות מידע אין סופיים, הם יודעים להשתמש בהם ולשלוף אותם מהר מאיתנו ועדיין הם לא מספיקים להם בכדי להצליח בחיים.
הם חייבים ללמוד את הדרך
ד"ר גיל גולדצויג, איריס הרץ ומיכל יערון מסבירים כיצד ניתן להשתמש בהומור להפגת מתחים וחרדות במהלך אימון או תחרות