pexels denniz futalan 2306897 1

דיבור עצמי

כמה פעמים שמעתם עצמכם בזמן אימון או תחרות מדברים אל עצמכם? כמה פעמים אמרתם לעצמכם "אני טוב, אני סומך על עצמי" וכמה פעמים "ירדתם" על עצמכם: "איזה אפס אני, אין לי סיכוי".


ספורטאים חולקים עם פסיכולוג ספורט את סוגי הדיבור השונים וכפסיכולוגית ספורט ותיקה, נראה ששמעתי כבר את כל הביטויים האפשריים המושמעים בלבם של ספורטאים, בין אם מדובר ברוכב אופניים, בשחקן כדורגל, בנער או בספורטאית מקצוענית – כולם, אבל כולם משתמשים בדיבור עצמי.


מהו דיבור עצמי?


דיבור עצמי הוא מנגנון שעוזר לנו לעבד את העולם ואת הבחירות שאנו עושים "בלב" ו"בראש" תוך שימוש במילים, לפעמים בקול רם ולפעמים בדיבור פנימי.


פעוטות וילדים מבטאים את העולם הפנימי שלהם בקול רם. הם מבטאים את מה שהם רואים, מבינים, מתכוונים וחושבים במשפטים הנאמרים בקול רם ולאו דווקא לנמען ספציפי. הסביבה מתקנת את הילדים והם ממשיכים לתרגל עד שהחיקוי נעשה נכון או שמה שהם מבטאים תואם את נורמות הסביבה וחוקיה. אם כך, חשיבה בקול רם בשלבי התפתחות אלו היא הכרחית להתפתחות הקוגניטיבית, ללמידה של כישורים חדשים ולפיתוח רמות חשיבה גבוהות יותר. מטרתו של הדיבור העצמי בגילאים אלו הוא לסייע בתיאום הפעולות והמחשבות. עם הזמן החשיבה בקול הופכת לפנימית והדיבור הופך לאמצעי תקשורת עם אחרים. לפיכך, באופן טבעי כל אדם לרבות ספורטאים, עושה שימוש בדיבור פנימי.


דיבור עצמי בספורט


בנוסף להיותו אלמנט טבעי אצל אנשים, דיבור עצמי משמש כלי במגוון הטכניקות של אימון מנטאלי הנהוגות בפסיכולוגיית ספורט. מטרתו של הדיבור העצמי לכוון את פעולות הספורטאי לתוצאה הרצויה באמצעות שינוי דפוסי המחשבה באופן שעשוי להוביל לשיפור הביצועים ולרכישת מיומנויות חדשות בתחום. הדיבור העצמי מהווה אות/סמן קוגניטיבי וגורם לספורטאי להגיב אליו ולשנות את ההתנהגות. במחקרים שונים, נמצא קשר ישיר בין דיבור עצמי חיובי ובין שיפור ביצועים.


מה אנחנו יכולים לומר לעצמנו?


ניתן לחלק את הדיבור העצמי ל-2 סוגים עיקריים: דיבור עצמי מוטיבציוני שמתמקד בהיבטים של בנייה והעלאה של הביטחון העצמי, העלאת העוררות וויסות חרדה. סוג שני הוא דיבור עצמי קוגניטיבי של הוראות שמתמקד בהיבטים של טכניקה, אסטרטגיה, שינוי הרגלים, תיקון שגיאות, ביצוע מיומנויות מוטוריות. כך למשל, אצן יכול לומר לעצמו "אני מסוגל, זה קטן עליי, יאללה יותר מהר" – מילים אלו הן סימן עבורו להגביר את הקצב מה שעשוי להתבטא הלכה למעשה בקצב ריצה מהיר יותר.


"תפירה עלית" בהתאמה אישית


דיבור עצמי משפיע בדרכים שונות על בני אדם שונים והוא מושפע גם מהסיטואציה שבה נמצא הספורטאי. למשל, ייתכן מצב שדיבור בעל תוכן שלילי כמו "אתה לא מתאמץ מספיק", תהיה לו השפעה חיובית על ביצועי ספורטאי מסוים והוא ידרבן אותו להתאמץ יותר, בעוד שעל ספורטאי אחר ההשפעה שלו תהיה שלילית והוא עשוי "להוריד הילוך".


חשוב לציין, כי היותו של הדיבור העצמי סמן, תכנית או אסטרטגיה תלויה בצרכים האישיים, המקצועיים והמשימתיים של הספורטאי. מכאן, שלא ניתן לתת הנחיות איזה דיבור עצמי מתאים לספורטאים באופן כללי. על מנת להשתמש בטכניקה המנטאלית של דיבור עצמי יש צורך לערוך התאמה של הדיבור העצמי לכל ספורטאי באופן אינדיבידואלי. התאמה זו יכולה להיעשות על ידי הספורטאי, המאמן או פסיכולוג ספורט. בין היתר צריך לקחת בחשבון את ביצועיו של הספורטאי, אישיותו, הסביבה שלו ועוד. לאחר מכן יש לתרגל את הדיבור העצמי בזמן האימון וגם בזמן תחרות ודרך ניסוי וטעייה לבדוק את מידת התאמתו. התרגול של הדיבור האישי נועד לשפר את הקשר בין הדיבור ובין הביצועים ולגרום לו להיות יותר טבעי ואוטומטי.

אהבתם? שתפו את הפוסט:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

פוסטים נוספים

pexels vlada karpovich 4050296

מה הקשר בין אינטרנט לספורט

היום ילדים נולדים לתוך מכשירים חכמים שנושאים בתוכם מקורות מידע אין סופיים, הם יודעים להשתמש בהם ולשלוף אותם מהר מאיתנו ועדיין הם לא מספיקים להם בכדי להצליח בחיים.
הם חייבים ללמוד את הדרך

קרא עוד »
pexels cottonbro 3951375 1

ההומור שבספורט

ד"ר גיל גולדצויג, איריס הרץ ומיכל יערון מסבירים כיצד ניתן להשתמש בהומור להפגת מתחים וחרדות במהלך אימון או תחרות

קרא עוד »