חםםםםםםםםםם
אי אפשר להתחמק מהחום בקיץ הישראלי. גם אם אתה פוגש אותו רק בדרך לאוטו זה ירגיש כאילו הגוף נמס מהחום והלחות שעוטפים אותו.
נחקק בזיכרוני ראיון עם ג'ובאני רוסו, אז בתחילת הקריירה בהפועל באר שבע (שזיכה אותם בגביע המדינה עם מספרת בלתי נשכחת). אחרי המשחק הראשון שלו התראיין ל"שירים ושערים" והמשפט היחידי שהצליח להגיד היה "It's very hot, I can't play" – חם מאוד, אני לא יכול לשחק.
לנו המקומיים קשה לשחק. אז מה אנחנו מצפים מהאירופאי שנחת במדבר הישראלי? זה די הגיוני שכשחם לנו אנו מבצעים פחות טוב והמחקרים תומכים בכך. עומס חום קריטי לביצועים בספורט ומאתגר את מערכת הלב והשרירים, את מערכות ויסות הטמפרטורה שלנו ואת איזון הנוזלים בגוף. באחד המחקרים הראשונים שבוצעו בתחום נמצא כי עומס חום של 31 מעלות מוביל לעייפות אירובית מהר יותר מאשר טמפרטורה של 11 מעלות. מחקר אחר הראה כי רצי מרתון הצליחו לשפר ביצועים ב- 2-3 דקות בטמפרטורות אופטימליות של 10-25 מעלות.
זה שחום משפיע פיזיולוגית זה ברור, אבל איך זה קשור לפסיכולוגיה?
כשבני אדם נמצאים בחוסר נוחות פיזיולוגית (עייפות, חום, רעב וכו') קשה להם גם לווסת רגשות, לבצע תהליכים תקינים של קבלת החלטות והמוטיבציה לניצחון עשויה לרדת. יש שנוטים לכעוס ולהתעצבן שחם להם. אחרים פשוט לא מי שהם רגילים להיות. קחו את רוסו למשל, שעומס החום הפריע לו לענות על שאלות המראיין ואפילו לא השחיל בדיחה אחת – מה שממש לא אופייני לליצן הקרואטי.
כשחם מדי, קשה לנו למקד את הקשב במשימה משום שהגוף עוסק בהישרדות, מכאן גם יש ירידה במוטיבציה וקושי בקבלת החלטות.
חלקנו מתמודדים טוב יותר עם חום ואחרים מאבדים את זה. יש כאלו שבתוך עומס החום יצליחו לשמור על קור רוח, רוגע וימשיכו לחשוב, להרגיש ולהתנהג די דומה לדרך בה הם רגילים. לעומת זאת, אחרים יכנסו למצב הישרדותי, יתקשו לראות את חבריהם לקבוצה, והחלטות שיקבלו לא יהיו תמיד הנכונות לסיטואציה.
בסופו של דבר חשוב לזכור שמספיק ששחקן אחד מושפע מאוד מהחום על מנת לפגוע ברווחה הפסיכולוגית ובביצועים של כל הקבוצה.
שחקני כדורגל, אתלטים, רוכבי אופניים וספורטאים אחרים יכולים להפחית מעט את ההשפעה של טמפרטורה על הביצוע על ידי מודעות להשפעות הפסיכולוגיות של החום והבנתן, על ידי צריכת כמות נוזלים מתאימה לפני, במהלך ואחרי הביצוע. וניתן אף להתאים את הטמפרטורה בזמן האימון לזו הצפויה בזמן התחרות ובכך לאפשר לגוף להסתגל.
שיהיה קיץ סביר…
אהבתם? שתפו את הפוסט:
פוסטים נוספים
היום ילדים נולדים לתוך מכשירים חכמים שנושאים בתוכם מקורות מידע אין סופיים, הם יודעים להשתמש בהם ולשלוף אותם מהר מאיתנו ועדיין הם לא מספיקים להם בכדי להצליח בחיים.
הם חייבים ללמוד את הדרך
ד"ר גיל גולדצויג, איריס הרץ ומיכל יערון מסבירים כיצד ניתן להשתמש בהומור להפגת מתחים וחרדות במהלך אימון או תחרות